Craciunul
Craciunul este sarbatoarea nasterii lui Iisus, prilej de sarbatoare in familie, langa bradul impodobit, cu bucate traditionale, colinde si daruri pentru cei dragi.
Și pentru ca ne este atât de drag acest moment din an va prezentam aici câteva informații interesante din istoria Craciunului:
- Data nasterii lui Iisus a fost oficial specificata în anul 320 de către Papa Iuliu I, iar în anul 325 Craciunul a fost oficial desemnat ca sărbătoare a nasterii lui Iisus de către împăratul Constantin cel Mare.
- Timp de mai mult de 1000 de ani, crestinii au sărbătorit Anul Nou în ziua de Crăciun, fiind și o zi apropiata de solstitiul de iarna.
- Unul dintre cele mai indragite obiceiuri de Crăciun este colindatul. Cel mai vechi cantec crestin de Craciun este "Jesus refulsit omnium" și a apărut in secolul al IV-lea. Interesant faptul ca celebrul colind Silent Night, Holy Night a apărut în 1818 atunci când orga unei biserici din Austria nu funcționa.
- Colindatul este unul dintre obiceiurile de Craciun care se pastreaza cel mai bine si in satele romanesti. Pe langa mesajul mistic, multe obiceiuri practicate in aceasta zi sunt legate de cultul fertilitatii si de atragerea binelui asupra gospodariilor. Deprinderea de a colinda este strict legată de momentul bucuriei Nasterii Domnului. Colindatul deschide de asemenea ciclul sarbatorilor de iarna și al tranzitiei către Noul An. Exista astfel colinde de copii, colinde de grupuri (de ceața), cântecele de stea, vicleimul, plugusorul, sorcova etc. Se remarca în general bucuria, încrederea cu care romanul intampina trecerea de la anul vechi la cel nou, renasterea, o noua etapa în viața.
- Prin secolul al VII-lea bradul era folosit de calugarii crestini tocmai pentru forma sa triunghiulara, un simbol al Sfintei Treimi. Unii asociau bradul cu acel copac din Paradis și atarnau în el mere rosii.
- Moș Crăciun era fratele mai mare și mai bogat al lui Moș Ajun. El este cel care a gazduit-o pe Maica Domnului pentru marea naștere a lui Iisus, în ieslea animalelor. În cultura populara el apare ca personaj cu puteri mirculoase, ca eroii din basme, dar are și calități tipic umane: bătrân, barba lunga, bogat și darnic. Povestea romaneasca este mai cruda în ceea cel privește pe Moș Crăciun. Nu insistăm prea mult în acest sens, dar miracolul vindecarii Craciunitei îl converteste pe Crăciun la Crestinism. Imaginea actuala a Mosului a fost potentata și de o campanie publicitare celebra Coca-Cola încă din 1931.
- Casa lui din Laponia a fost „descoperita” de un prezentator radio finlandez în 1927. Crăciun este ajutat de 6 spiridusi, fiecare cu rolul sau bine stabilit: Shinny Upatree este cel mai vechi prieten al lui Moş Crăciun şi cofondator al satului secret din Laponia, pe muntele Korvatunturi, de a cărui pază se ocupă Pepper Minstix. Alabaster Snowball este administratorul Listei celor Cuminţi şi Neastîmpăraţi, iar Sugarplum Mary este ajutorul soţiei lui Moş Crăciun. Wunorse Openslae a făcut sania lui Moş Crăciun şi o întreţine pentru performanţe uimitoare. Sania Moşului este trasă de 9 reni năzdrăvani, care pot zbura cu viteza luminii: Rudolf, Vixen, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder şi Prancer. Ei au fost botezaţi de poetul şi profesorul american de teologie Clement Clark Moore. Cel mai cunoscut dintre renii lui Moş Crăciun este Rudolph cel cu nasul sau roșu și luminos, fiind atins de Magia Craciunului!
Oricum ar fi aceste legende, merita să ne amintim de copilărie, de magia sarbatorilor, de bunici, de părinți, de cei dragi stransi în jurul bradului. Sa aveți Sărbători cu bucurii și culoare în suflet!