Lucruri frumoase despre Romania
Lucruri frumoase despre Romania
Despre părțile mai puțin frumoase despre țara și poporul asta am tot auzit, auzim și vom mai auzi. Este foarte ușor sa iasă la suprafața aceste pete, așa cum iese uleiul la suprafața apei. Așa ca ne-am propus sa găsim măcar o mica parte din esenta frumosului din aceasta țara. Și nu intram în detalii deoarece aceste elemente sunt cunoscute, dar nu sunt promovate astfel încât sa trezească în noi, măcar uneori mândria aia ca SUNT ROMAN!
Sa începem, iar lista este fără sfârșit... poate o completati chiar voi prin comentariile voastre pe Facebook:
- Romania a avut prin Timisoara primul oraș din Europa iluminat cu energie electrică. E tare ca noi am aprins lumina în Europa, nu-i așa? Încă din 1884!
- Avem un popor care a dat naștere unor genii în lumea stiintei: insulina lui Paulescu în 1922, aerobrisca lui Grigore Briscu, primul automobil cu forma aerodinamica a lui Aurel Persu, motorul cu reacție a lui Henri Coanda în 1910, stiloul lui Petrache Poenaru în 1827, primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, ridicat prin mijloace proprii în 1906, Eliza Leonida Zamfirescu prima femeie inginer din lume ...
- Cea mai înaltă sculptura în piatra, având 55 m înălțime este chipul Regeului Decebal în stânca de la Cazanele Dunarii.
- Palatul Parlamentului este prima clădire din Europa și a doua cea mai mare din lume.
- „Sub această cruce grea/ Zace biata soacră-mea/Trei zile de mai trăia/Zăceam eu şi citea ea”. Ceva obișnuit ca epitaf în Cimitirul Vesel. Un loc unic.
- Delta Dunarii este a doua cea mai mare si mai bine prezervata delta din Europa
- Nota 10 în gimnastica a fost definita de Nadia Comaneci.
- Avem resurse: cel mai mult aur din Europa, 60% din populația de ursi bruni, cea mai mare suprafața de păduri încă neatinse de om din Europa, 60% din rezervele de apa minerala ale Europei.
- Îl avem pe Brancusi, Chiparus, Tonitza, Grigorescu, Luchian, Ressu...
- Despre petrol: Bucureştiul a fost primul oraş din lume iluminat public cu petrol lampant; începând cu 1 aprilie 1856; am fost prima tara din lume cu o productie de titei, oficial inregistrata in statisticile internaționale; România a fost prima ţară din lume care a exportat benzină, încă din anul 1900; Romania a avut prima scoala din lume de maistri sondori; Prima rafinărie de petrol din lume a fost Fabrica de Gaze de la Ploiești, întemeiată în 1857 de către Marin Mehedințeanu
- Sa nu il uitam și pe Dracula ca notorietate mondiala, dar sa ne gandim cu respect la marii conducatori ai istoriei
Frumoase lucruri, dragi prieteni! Avem motive sa ne inspiram pozitiv din trecut si ceva speranta pentru un viitor mai bun!